Festiwale Kulinarne, Festiwale Świat Grudzień

Festiwal Kasztanów/Fiera di a Castagna – Bocognano (Korsyka), Francja 09-11.12.2016

03/11/2016

Festiwal jadalnych kasztanów – wyraz hołdu mieszkańców Korsyki dla jednego z najcenniejszych darów od skąpej dla nich Matki-Ziemi. Marony to kulinarny symbol wyspy, której kwaśna, uboga gleba nie rodzi zbóż, tymczasem plantacje kasztanów spotkać można nawet wysoko w górach. Kasztanowce, występujące w 50 odmianach, osiągają ok. trzydziestu pięciu metrów wysokości i należą do drzew długowiecznych, dających owoce kilkaset lat. Dla Korsykan były więc od zawsze podstawą pożywienia i handlu.

Fiera di a Castagna odbywa się w malowniczej wsi Bocognano, u podnóża góry Monte d’Oro i niepodal przepięknego wodospadu Bridal Veil Cascade. To jedna z najważniejszych imprez na Korsyce, przyciągająca co roku ponad 150 wystawców i ponad 20 000 zwiedzających. Głównym punktem festiwalu jest konkurs na najlepszą mąkę z kasztanów, poza tym można skosztować i kupić m.in. kasztanowy miód, kiełbasy z dodatkiem kasztanów, wędliny o wyjątkowym, orzechowym smaku, bo produkowane z mięsa świń karmionych maronami (charcuterie la castagniccia) czy pastizzu – tradycyjny niedzielny deser z mąki kasztanowej. Na stoiskach nie brakuje innych korsykańskich przysmaków: serów (np. brocciu, robionego z mleka koziego i owczego, przypominającego włoską ricottę), oliwy, mocnego korsykańskiego wina oraz piwa, produkowanego, rzecz jasna, z kasztanów. To także okazja, żeby podejrzeć pracę rzemieślników prezentujących swoje tradycyjne wyroby z ceramiki i drewna. Na festiwalu promuje się również korsykańską literaturę i muzykę.

Strona festiwalu

Zobacz także

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź